Olen viime aikoina huomannut ilahduttavan paljon keskustelua lyhytterapioiden hyödyistä ja niiden kasvavasta tarpeesta. Fakta on, että kaikkien terapiaa kaipaavien ei tarvitsisi jonottaa monen vuoden psykoterapioihin, vaan avun pystyisi saamaan nopeammin myös lyhytterapiasta. Vaikka lyhytterapiaan pääsee usein hyvinkin nopeasti (et tarvitse lääkärin lähetettä!), voi itselle oikean palvelun valitseminen kuitenkin tuntua hämmentävältä, kun erilaisia suuntauksia ja terapeutteja on pilvin pimein. Toivon, että blogikirjoitukseni auttaa sinua päätöksenteossa, voisiko juuri ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopia sinulle.
Lyhytterapia
Lyhytterapialla viitataan yleisesti terapiaan, joka on nimensä mukaisesti lyhyempi kestoisempaa kuin useamman vuoden kestävät terapiat, kuten psykoterapia. Lyhytterapian pituus riippuu siitä, minkälainen elämäntilanteesi on, minkälaisena koet hyvinvointisi ja mihin toivot saavasi apua. Lyhytterapia voi olla esimerkiksi 5 tapaamiskertaa jonkin tietyn aiheen ympärillä, vaikkapa stressaavan elämäntilanteen käsittelyyn. Ehkä olet juuri eronnut ja haluat käydä läpi siihen liittyviä ajatuksia ja tunteita, tai olet havahtunut siihen, ettet enää tiedä mitä elämältäsi haluaisit? Jos sinusta tuntuu, että käsiteltäviä asioita voisi olla enemmänkin ja haluat todella ymmärtää itseäsi paremmin sekä löytää keinoja hyvinvointisi tueksi, voi 10–20 kertaa olla jo oikein riittävä määrä tapaamisia. Varsinkin, jos tunnistat, että uupumus tai paha olo on jatkunut jo pidemmän aikaa, voi olla hyvä idea käyttää enemmän aikaa hyvinvointinsa tukemiseen.
Ratkaisukeskeinen suuntaus
Ratkaisukeskeinen suuntaus sopii sinulle, jos haluat vahvistaa voimavarojasi, löytää uusia näkökulmia itseesi, ihmissuhteisiisi tai hankalaan elämäntilanteeseesi, kaipaat konkreettisia vinkkejä hyvinvointisi tueksi ja haluat luoda itsellesi mielekkäämpää tulevaisuutta. Ratkaisukeskeinen terapia ei tarkoita sitä, että minä terapeuttinasi latelisin sinulle ehdottomat toimintaohjeet, joilla sinun täytyisi pikaisesti yrittää ratkaista kaikki mahdolliset ongelmat. Terapiassa on tarkoitus yhdessä tutkia sellaisia ajatus- ja toimintatapoja, jotka eivät enää palvele sinua. Kun olemme tunnistaneet nämä haasteet, lähdemme yhdessä etsimään erilaisia näkökulmia ja ratkaisuja, jotka auttavat sinua eteenpäin. Minä en tiedä sinun asioistasi paremmin kuin sinä itse. Oikeastaan päinvastoin – uskon, että sinussa on jo valmiiksi se tieto ja vahvuus, jota tarvitset voidaksesi paremmin. Meidän on vain yhdessä nostettava nämä asiat pintaan, jotta voit alkaa hyödyntää niitä elämässäsi.
Yksi tärkeimmistä tehtävistäni on toimia sinulle peilinä, jotta saat paremman käsityksen itsestäsi ja vahvuuksistasi. Tapaamisten aikana kuuntelen, teen havaintoja ja esitän kysymyksiä, joiden kautta pystyt saamaan uusia oivalluksia itsestäsi ja elämäntilanteestasi. Ratkaisukeskeisyydessä pidän erityisesti siitä, että katsomme kohti tulevaa ja rakennamme askeleita sinne päästäksemme. Toki myös menneisyyteen on hyvä katsoa, jotta voimme ymmärtää nykyisyyttä. Emme pysty muuttamaan menneisyyden tapahtumia, mutta pystymme tekemään valtavan paljon sen eteen, miten menneisyys vaikuttaa meihin. Vaikka mieli joskus oikein rakastaa velloa menneissä ongelmissa, meidän on kuitenkin käännyttävä katsomaan eteenpäin kohti tulevaa – muutos voi olla lähempänä kuin arvaatkaan.
Haluaisitko pohtia, minkälaista apua voisit saada terapiasta? Ota yhteyttä!